A világ leghíresebb szellemei

The Brown Lady

A valaha készült, legismertebb kísértetfotót a néhai Charles Townshend feleségének, Lady Dorothy Townshend-nek tulajdonították. A fénykép 1936-ban, a család otthonában, Raynham Hallban, Norfolkban, Angliában készült. A mendemondák szerint Dorothy vesztét egy szerelmi háromszög okozta. A fiatal feleség Lord Wharton szeretője volt, Charles pedig gyanakodott rájuk. Noha a halotti anyakönyvi kivonat szerint Dorothy 1928-ban meghalt, temetése sokak szerint csak "átverés" volt, hiszen Dorothy akkor még élt: büntetésből az elkövetett hűtlenségért férje a ház egy magányos szobájába zárta, és ott tartotta sok-sok éven át egészen a haláláig.

 

Az angol múzeum szelleme

Ralph Hardy nyugalmazott anglikán lelkész készítette a következő fotót 1966-ban az Angol Nemzeti Múzeumban. A lépcső alján fényes alak látható, aki épp felfelé igyekszik az emeletre. Két keze jól kivehető a védőkorláton. A sok vitát kiváltott fotót megvizsgálták a Kodak szakemberei, és úgy találták, a kép nem hamisítvány.

 

A titokzatos sofőr

1959-ben Mable Chinnery a temetőbe ment, hogy meglátogassa elhunyt édesanyját. Készített néhány fényképet a sírról, majd az út felé fordult, hogy készítsen egy képet az autóban várakozó férjéről is. A film előhívásakor meglepetten vették észre, hogy a férj mögött egy tisztán kivehető arcú sofőr ül. Mrs. Chinnery a szellemben saját édesanyját vélte látni, akinek, történetesen a sírja mellett ácsorgott.

Freddy Jackson visszatérése

Freddy Jackson szerelő volt a királyi légitársaságnál az I. világháború alatt. 1919-ben életét vesztette egy szerencsétlen baleset során, amikor is egy repülőgép propellere halálosan megsebesítette a katonát. Két nappal később, a szakasza fotózásra volt hivatalos, amelyen hogy-hogy nem, Jackson is feltűnt.

Lord Combermere

Lord Combermere oda volt a míves karosszékéért, amelyben naphosszat ücsörgött, nem is engedte másnak, hogy használja kedvenc bútorát. Egy sajnálatos lovasbaleset folytán a Lord elhalálozott. A fotós nyitva hagyta a kameráját a könyvtárszobában, míg a ház népe Lord temetésén vett részt néhány mérföldel távolabb. Csak az előhíváskor vették észre, hogy a Lord kedvenc székében mintha ülne valaki, aki nagyon hasonlít egykori tulajdonosára.